Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης ιδρύθηκε το 1967 με το ΦΕΚ 498/τ.Β/9-8-1967 και στεγάστηκε σε κτίριο που προήλθε από δωρεά του ευεργέτη της πόλης Φρίξου Παπαχρηστίδη. Έχει οριστεί ως Δημόσια Κεντρική από το 1988 με το ΦΕΚ 941/τ.Β/30-12-1988 και αποτελεί ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Όραμα-Αποστολή-Αξίες-Στόχοι

Όραμα της Βιβλιοθήκης είναι να συμβάλει ενεργά στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Αποστολή της Βιβλιοθήκης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία και η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της διά βίου μάθησης.

Βασικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζει την ανάπτυξη των υπηρεσιών της είναι η ίση πρόσβαση στην πληροφορία από όλους, η ελευθερία του λόγου, η δημοκρατία και η δημόσια ευθύνη.

Στόχος της είναι η προώθηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης για το βιβλίο. Βασική μέριμνα είναι να ανταποκρίνεται στις πληροφοριακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και η ανάπτυξη συνεργασιών με τοπικούς φορείς, με άλλες βιβλιοθήκες καθώς και η συμμετοχή σε δίκτυα βιβλιοθηκών.

Η Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης με λίγα λόγια

Η Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης διαθέτει πάνω από 130.000 τόμους βιβλίων κάθε θεματικής κατηγορίας που παρακολουθούν την τρέχουσα εκδοτική κυκλοφορία καθώς και τμήμα περιοδικών με επιλεγμένους τίτλους ποικίλης ύλης. Ιδιαίτερα αξιόλογο και ενημερωμένο είναι το παιδικό και νηπιακό τμήμα της βιβλιοθήκης το οποίο διαθέτει ειδικό αναγνωστήριο για τους μικρούς της φίλους καθώς και χώρο εκδηλώσεων με επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, διαθέτει Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης παρέχοντας πρόσβαση σε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εφικτή και μέσω ασύρματου δικτύου. Διαθέτει ακόμη σταθμούς εργασίας για άτομα με αναπηρία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριοποίησή της σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία της περιοχής, την υλοποίηση εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης, την προώθηση του βιβλίου μέσω βιβλιοπαρουσιάσεων κλπ.

Οι τρεις κινητές μονάδες της Βιβλιοθήκης με την αναβαθμισμένη τεχνολογική και οργανωτική τους υποδομή υποστηρίζουν ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό σύστημα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται τακτικές επισκέψεις στα 120 και πλέον δανειστικά κέντρα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτοντας βιβλία σε εκπαιδευτικούς κα μαθητές.

home photo

Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία της πόλης της Ελευθερούπολης, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του δικηγόρου και πρώην μέλους του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Θεόδωρου Δημ. Λυμπεράκη, ο οποίος το παραχώρησε στη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης για να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Πατήστε εδώ

stoixia ekteleseos proipologismou

ipourgeio paidias

psifopoiisi ilikou

argo banner